Lärarförbundets ranking – En missvisande partsinlaga
Onsdag 18 november 2020
Nu har Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun publicerats. Österåker kommun faller i ranking vilket naturligtvis är tråkigt men vad är det egentligen som värderas denna ranking?
Lärarförbundet menar att hur mycket kommunen lägger i resurser per invånare är ett kvalitetsmått. Det finns ingen forskning som stödjer detta. Ett mätetal som vore mer relevant är att vikta resurser mot skolresultat. Detta skulle visa på kommunens effektivitet i att nyttja skattemedlen.
En annan faktor är andel barn som går förskola, här räknar Lärarförbundet inte in familjedaghem. Kanhända beror det inte gynnar förbundets medlemmar. Österåker värnar om valfriheten och anser att vårdnadshavare ska kunna fritt välja omsorgsform för sina barn.
Vad avser Friska lärare utgår man från sjuktalet hos medlemmarna. Varför vägs inte elevhälsotalen in i rankingen?
Kommun som huvudman är ett subjektivt kriterium där lokala styrelsen svarar på hut man tycker att kommunen som huvudman är. En ytterst subjektiv bedömning som värderas i rankingen.
Vår slutsats är att Lärarförbundets ranking utgår från vilken kommun som är bäst utifrån förbundets medlemmars intresse och inte helheten där elever och vårdnadshavare ingår. Detta perspektiv har helt fallit bort i rankingen. Därför bör rankingen som helhet bedömas som en partsinlaga.
Österåker strävar mot att bli länets bästa skolkommun och vi tar intryck från hur framgångsrika kommuner har lyckats våra blickar riktas bland annat mot om Solna och Nacka. Övertorneå som toppade rankingen utgör inte en modell för vår kommun hur skolan utvecklas vidare.
Det som bör ligga till grund för mätningar hur väl en kommun har lyckats i förhållande till andra kommuner i skolutvecklingen är de resultat som finns hos Skolverket som förhoppningsvis snart blir offentliga igen.
Hampe Klein (M) Ordförande i Förskole- och grundskolenämnden
Kerstin Lidman (L) 1.e Vice ordförande i Förskole- och grundskolenämnden