Se alla

Nej tack, till vårdvalsen för de äldre!

Måndag 13 augusti 2018

Det är inte ovanligt att 15-20 olika personer kommer hem till de äldre för att utföra hemtjänst och hemsjukvård på en månad. Den sjuke kanske därtill åker mellan sjukhus, geriatrik, växelvård, kortis etc. Övergångarna blir ett orosmoment både för den sjuke och dennes anhöriga. Det blir onödigt rörigt kring den sköre gamle och det är inte acceptabelt.

Detta måste ändras på! Liberalerna i Österåkers kommun och Landstinget vill se en mer sammanhållen vård för våra äldre invånare. För den enskilde måste vården hänga ihop tydligare. Det ska inte spela någon roll om vården är kommunens äldreomsorg eller Landstingets sjukvård. Vi ser gärna försök med sammanhållen vård, nu när överförandet av hemsjukvården till kommunerna inte gick att genomföra.

Liberalernas förslag är att hemsjukvård, hemtjänst och primärvård ändå arbetar tätt tillsammans. Allt för att skapa en tryggare vård med färre kontakter med olika personer för den enskilde. Helst ska den äldre och dennes anhöriga kunna välja en huvudansvarig vårdgivare som ordnar helheten och lotsar rätt i vården.

Vi vill också att man ska kunna välja en egen, namngiven fast vårdkontakt t ex en husläkare, en specialistsjuksköterska eller annan person. Denne ska vara patientens samordnare och guide i vården. Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, började driva frågan om egen husläkare redan för 40 år sedan, men det genomfördes aldrig fullt ut. Det är dags nu!

De äldre eller deras anhöriga ska inte behöva samordna vården och omsorgen. De äldre ska ha en trygg vård. Det är vården, som ska samordna sig. En vård, som gör livet lättare och tydligare. Detta gäller självfallet även alla andra sjuka, oavsett ålder.

Anna Starbrink, Landstingsråd (L) Stockholm
Monica Kjellman, Vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden (L) Österåkers kommun
Ritva Elg, Ledamot i vård- och omsorgsnämnden (L) Österåkers kommun

Debattartikel, Kanalen nr 33. 2018