Se alla

LSS-bedömningar görs utifrån individens behov

Måndag 16 oktober 2023

Flera kommuner i Sverige har minskat antalet LSS-insatser för personer med behov av stöd. I Österåker är dock antalet i princip oförändrat de senaste fem åren.

De senaste veckorna har inslag sänts i lokalnyheterna på SVT om 28-årige Tim Engström, som av Österåkers kommun fått avslag på delar av sitt LSS-stöd. I ett av reportagen ringde SVT upp vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Kjellman (L) för att ställa frågor. Monica svarade då att hon inte kunde uttala sig i ett individärende på grund av sekretess och att hon inte hade mer att tillägga.

Kommunen får av sekretesskäl aldrig uttala sig i enskilda ärenden men generellt är det så att de allra flesta LSS-ansökningar handläggs och beslutas per delegation av Socialförvaltningens handläggare (exempelvis socionomer, beteendevetare, statsvetare eller vård- och omsorgsutbildade inom LSS). Det är med andra ord en fråga om myndighetsutövning.

– Ett fåtal av ansökningarna beslutas av politiker i nämnden. Det vi då gör är att ta ställning till handläggarens beslutsförslag. Vi eftersträvar självklart alltid att göra korrekta bedömningar utifrån individens behov, gällande lagstiftning och rättspraxis. Det är väldigt tråkigt om någon blir besviken om de får avslag men vi måste hålla oss till lagstiftningen, säger Monica Kjellman till lokaltidningen Kanalen.

Ett avslag innebär oftast inte att den enskilde blir utan hjälp. I de flesta fall kan hen få andra stödinsatser eller samma insats fast i mindre omfattning än vad man ansökt om. Den som får avslag på sin ansökan kan överklaga till Förvaltningsrätten och det är i allas intresse att det klargörs. Förvaltningen hjälper gärna till att utforma en överklagan.

Hittills i år har 13 LSS-beslut överklagats i Österåker. Av dem har fyra hunnit leda till domar. Kommunen har fått rätt i samtliga. Förra året överklagades 16 av kommunens LSS-beslut. Där fick kommunen fel i ett ärende och rättade sig då i enlighet med domen.

Enligt Socialstyrelsens rapport om minskade LSS-insatser skiljer det sig mellan kommunerna, men i ett trettiotal av dem har minst hälften av LSS-ansökningarna fått avslag under 2022. I Österåker har antalet avslag legat på en jämn nivå de senaste fem åren, cirka 40 per år, där antalet ansökningar legat mellan 291-436 per år. En och samma person kan ha ansökt flera gånger och flera insatser, vilket gör att statistiken avser antalet ansökningar och avslag, inte antalet personer.

Avser LSS för personer över 21 år
2022 – 436 ansökningar (393 bifall och 43 avslag)
2021 – 368 ansökningar (325 bifall och 43 avslag)
2020 – 343 ansökningar (303 bifall och 40 avslag)
2019– 291 ansökningar (245 bifall och 46 avslag)

– Det har framkommit att det hos delar av allmänheten finns en föreställning om att jag som ordförande kan gå in och fatta egna beslut fritt från regelverket i ett ärende. Det stämmer inte alls. För vård- och omsorgsnämnden är rättssäkerhet A och O. Nämndens rättssäkra beslut, som även tillämpar likabehandlingsprincipen, är vad som fastställer de kostnader som krävs. Det vill säga att dessa kostnader har ingen koppling till nämndens budget, säger Monica Kjellman.

Viktigt att poängtera är att Monica, likt alla våra politiker (exkluderat kommunalrådet), är fritidspolitiker. De sitter i nämnder, råd och utskott på sin fritid – många efter sina heltidsjobb. Inga av dem är anställda.  De sitter på vardagskvällar, helger och lov och kämpar för det de ser vara bäst för hemkommunen Österåker och kommuninvånarna.

Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, Monica Kjellman (L)

Nyhetsartikel, Kanalen nr 39. 2023

 


För tankar, funderingar eller frågor hänvisar vi till Susan El Hark, vår politiska sekreterare;
Mejl: susan.elhark@osteraker.se Tfn: 08- 540 810 22