Se alla

Rörelse är viktigt hela livet

Måndag 9 oktober 2017

Äntligen kom besked från regeringen att utöka antalet idrottstimmar i skolan med 100 timmar per år. I riksdagen gjord redan i våras en majoritet bestående av alliansen och SD ett så kallat tillkännagivande om utökat antal idrottstimmar. Då valde S, MP och V att reservera sig mot beslutet. Vi i alliansen i Österåker lade redan i budget för 2017 ett uppdrag till skolförvaltningen om att se över möjligheten att utöka med 200 timmar, men regeringens ambition är en bra start.

Även om fler idrottstimmar i skolan är önskvärt så anser vi i Liberalerna i Österåker att mer rörelse genom hela livet är ännu mycket viktigare. Inom skolan finns det idag ett antal lyckosamma projekt med mer idrott och rörelse i skolan. Det mest kända är Bunkefloprojektet som är ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskning med inriktning på hälsa och fysisk aktivitet. Projektet startade 1999 på Ängslättskolan i Bunkeflostrand och då infördes fysisk aktivitet som ett dagligt, obligatoriskt ämne för årskurs 1 och 2. Aktiviteterna ger starkare benstomme, förbättrad motorik, grundlägger goda vanor och lägger grunden till en hälsosam livsstil och inte minst viktigt är att studieresultatet förbättras på köpet. Projektet syftar också till att öka barnens självförtroende, koncentrationsförmåga och sociala förmåga. Ett annat spännande forskningsprojekt pågår på Norrstrandsskolan i Karlstad, där högstadieelever har 30 minuters extra gympa de tre dagar då de inte har ordinarie idrottslektioner så att de får fysisk aktivitet varje skoldag. Eleverna uttrycker att skolarbetet har blivit lättare på flera sätt sedan den extragympan inleddes.

Psykologen Anders Hansen beskriver i sin bok Hjärnkraft hur viktigt det är med fysisk aktivitet; minnet förbättras, koncentrationen ökar, förbättrar inlärningen, man mår psykiskt bättre och åldrandet av hjärnan försenas. Fysisk aktivitet är det enda som visat sig i viss mån kunna förebygga demens. Just mot äldre har vi satsat på flera olika projekt med fysisk aktivitet under senare år där det bland annat har handlat om styrketräning för äldre än 75 år, just för att hålla igång kropp och hjärna. Styrketräning för 75+ ingår numera i reguljär verksamhet på Träffpunkterna för äldre.

Även idrottsrörelsen är inne i en förändringsprocess som går från att ta fram elit till att idrotten ska följa med en hela livet, där givetvis även eliten får plats. Tillsammans med Stockholms idrottsförbund och ett flertal av våra idrottsanläggningar arbetar vi nu gemensamt från Kultur- och fritidsnämnden med att utforma en Österåkersmodell för att behålla fler barn och ungdomar i föreningslivet längre än den peak på 11 år som vi idag ser inom idrotten. Med den utbyggnad av hallar, planer och satsningar på våra friluftsområden som nu pågår skapar vi stora förutsättningar för att Österåker ska vara en kommun där alla ska kunna idrotta och motionera hela livet.

Mathias Lindow (L) kommunalråd, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
Peter Bilow (L) vice ordförande i Skolnämnden
Monica Kjellman (L) vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnden